top of page
Etsi

Terveisiä BelgiastaJoko olette kuulleet Tyrnistä?

Nimi on ollut viikon verran olutharrastajien huulilla. Harrastajien ystävätkin ovat tästä - suorastaan hulluudesta - saaneet osansa.


Stadin Panimon take away -puoti aloitti Cantillon: Baie d'Argousier Tyrnilambicin myynnin tiistaina 13.7. kello 14. Jo puolen päivän aikaan aurinkoiseen Suvilahteen alkoi kerääntyä kansaa odottamaan tätä julkistusta, ja jono kasvoikin kymmeniä metriä pitkäksi kellon lähestyessä h-hetkeä.


Cantillon on Belgiassa vuonna 1900 perustettu perheyritys, joka valmistaa perinteisiä lambiceja villihiivakäymisellä.

Vuonna 2018 lähetimme Belgiaan meiltä täältä Suomesta kerättyä tyrniä ja saimme silloin ensimmäisen erän tätä hapanta herkkua. Tänä vuonna kerättiin uusi erä, joka saatiin Belgian päässä pulloon toukokuussa. Ja pitkään odotettiin pullojen matkaa Helsinkiin...


Saimme Stadin myymälään noin 90kpl 0,75L pulloa Tyrniä, jotka myytiin lähes loppuun ensimmäisen tunnin aikana. Jokainen jonottaja kuitenkin sai mitä tuli hakemaan ja hymyileviä kasvoja lähti pullojen kanssa jatkamaan helteistä päivää. Pieniä 0,375L pulloja oli myynnissä tuplasti enemmän ja niitä edelleen myydäänkin tasaiseen tahtiin.


Tulipa ystävien kesken tehtyä tyrnivertailu, sillä nyt oli sopiva aika korkata vuodesta 2018 asti varastossa kypsynyt edellisen erän pullo. Aika oli kohdellut juomaa hyvin; happamuus oli miellyttävä kielen päällä ja maku oli aavistuksen kuivunut jättäen marjaisuuden helmeilemään taustalle. Vieressä lasillinen 2021 erää oli kuin toisesta maailmasta täyteläisyydellään ja maukkaudellaan, muttei lainkaan heikompana. Tätäkin pitää laittaa yksi pullo kellariin odottelemaan kypsymistä - ilmoittaahan itse panimokin pullon kyljessä best before -päiväyksen vuoteen 2030 asti.


Stadin Panimobaarissa pääsee nyt nauttimaan Baie d' Argousieria sekä isossa, että pienessä pullossa. Ota vaikka ystävät mukaan ja kerääntykää jakamaan tämä pullo kesäistä herkkua. On suuri kunnia, että yksi maailman vanhimmista ja kuuluisimmista lambic-panimoista on halunnut tehdä juuri meitä varten tätä.Aurinkoiset kesäpäivät jatkuvat, nautitaan käsityöläisoluen ilosanomasta.Tytti Vierimaa

ravintolapäällikkö

Stadin Panimobaari

0 kommenttia
bottom of page